-

Rouwen

Elke persoon is uniek en rouwt anders. Ongeacht het geloof dient men ruimte en tijd te maken om de gevoelens te accepteren en te uiten. Het is voor iedereen een proces die hij of zij moet doorstaan. Vanuit het Islamitisch geloof krijgt de moslim drie dagen om alle emoties op vrije loop te laten gaan. Men dient dan de werkelijkheid van het verlies onder ogen te zien en dit kan leiden tot pijn die ervaren en gedeeld mag worden met de dierbare nabestaanden. 

Na deze drie dagen probeert een moslim het leven terug op te nemen. Dit betekent niet dat men niet meer verdrietig kan zijn, maar men gaat zich als het ware aanpassen aan de omgeving zonder de overledene, het verlies van de persoon een plaats geven in het eigen leven. De focus wordt dus niet meer gelegd op het rouwen zélf, maar op het functioneel omgaan met het verlies om tot innerlijke rust te komen.

Het is vanuit islamitisch invalshoek heel gewoon dat de moslim een disfunctionele houding aanneemt in die periode.  Sociaal-emotionele opvang is  een belangrijke taak van de omgeving.  Dit zijn de dagen waarin getroost en gecondoleerd wordt zodat de nabestaande voelt dat zijn emoties erkend worden en hij dit kan plaatsen. Want daarna moet men proberen zijn leven terug in handen nemen en terug zijn dagelijkse verantwoordelijkheden opnemen en bewuster zijn van de dood. Het gedenken van de persoon en smeekbeden verrichten wordt nog steeds aangeraden. Men gaat dus niet proberen te vergeten, maar juist bewuster omgaan met de dood die behoort tot de eindfase van de mens.

Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
YA ILAHI ( OH MY LORD) - Muhammad Al Husayn ᴴᴰWebsite Builder mogelijk gemaakt <br/>door  Vistaprint
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint